Våra öppettider: Tisdag och Torsdag 11-15, Söndag 12-15

Absolut Vodka i Surte

Nya planer om utställning om Absolut vodka på Surte.

Att den mytomspunne Alexander Samuelson lärde sig till glasblåsare här på glasbruket och att Coca-colaflaskan har stark anknytning till Surte är väl känt av många. Att dessutom Surte har anknytning till Absolut Vodka flaskan är kanske inte lika omtalat. Men man planerar nu på Surte att göra en utställning även om detta!

Lite om ”Absolut Vodka” ur minnet.

Av Elof Augustsson
Idé och formgivare till ”Absolut Vodka”-flaskan var Gunnar Broman som kom med skissen som sedan utformades tillsammans med ritaren och konstruktören Nils Johansson i Limmared och Surte Formverkstad AB. Då fick den sin slutliga utformning för att den skulle vara möjlig att både tillverka och blåsa.
Baksidan var ju rugglig för att se antik ut och framsidan var ju dekorerad. I bröstet var ett lacksigill ingraverat med porträtt av grundaren av det ursprungliga spritföretaget i Åhus 1879 som var Lars Olsson Smith.

Den första modellen som tillverkades var för 75 cl och den blåstes på Hammars glasbruk 1979.

Surte Formverkstad AB

Verksamheten på formverkstaden var baserad på tillverkning av formar för glasbruk men innefattade också tillverkning av pappersmaskiner och mycket annat mekaniskt.

Den mest kända flaskan är väl ”Absolut Vodka”som utformades på verkstaden. Den har ju förenklats på senare tid, mot den ursprungsmodellen som var avancerad. (Se texten ovan). Sigillet fick mejslas ut, och gubben och texten fick jag gravera ut för hand i varje form. Flaskan slog direkt och fick en enorm uppmärksamhet i framför allt Amerika men kan idag påträffas över hela världen.